e-aitisi online ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ



Δεκεμβρίου 12, 2011

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Προκήρυξη-Εγκύκλιος: έκδοση τρέχοντος έτους
Πρόσκληση για αιτήσεις : ίδια ημέρα
Δικαιολογητικά : διάφορα από διάφορες υπηρεσίες
Τρόπος κατάθεσης : κατάθεση όλων των δικαιολογητικών σε γραφείο εκπαίδευσης με καταχώρηση σε ηλεκτρονικό σύστημα online την ίδια στιγμή.

Κατά τη διάρκεια των αιτήσεων για πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών και ωρομισθίων παρατηρείται το φαινόμενο του απόλυτου χάους τόσο στις υπηρεσίες κατάθεσης των αιτήσεων όσο και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς-υποψήφιους οι οποίοι στοιβάζονται στην κυριολεξία στους διαδρόμους των υπηρεσιών εκπαίδευσης ή άλλων υπηρεσιών προς αναζήτηση κάποιου δικαιολογητικού για την αίτηση. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι από τη μία η ίδια η προκήρυξη η οποία κάθε χρόνο έχει νέα στοιχεία, αλλαγές, τροποποιήσεις, στοιχεία τα οποία προκαλούν αβεβαιότητα και δυσπιστία στο σύστημα, δεύτερον είναι η ίδια η αίτηση η οποία δεν είναι σωστά δομημένη και δεν έχει σαφή εικόνα και στοιχεία ενημέρωσης έτσι ώστε να κατευθύνεται ο υποψήφιος προς τη σωστή συμπλήρωσή της, και τέλος και σημαντικότερο είναι η έλλειψη προσωπικού το οποίο είναι και ελάχιστα καταρτισμένο στη συγκεκριμένη διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο και γνώσεις

Η εγκύκλιος αποτελείται από πολλές σελίδες η οποία πολλές φορές παραπέμπει σε νόμους και εγκυκλίους που θα πρέπει επίσης να διαβαστούν πολλές ημέρες πριν την έναρξη των αιτήσεων κάτι που δεν γίνεται διότι δεν υπάρχει χρόνος και έτσι η κατάσταση χειροτερεύει περισσότερο.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία προστίθενται και τα δεκάδες δικαιολογητικά που απαιτούνται κάθε φορά, με πολλά αδιευκρίνιστα σημεία που προκαλούν πονοκέφαλο τόσο στα γραφεία και στους υπαλλήλους όσο και στους υποψήφιους.
Τέλος, η αναμονή στις ουρές στα γραφεία εκπαίδευσης που μπορεί να φτάσει τις 10 ώρες είναι το χειρότερο που έρχεται και δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση η οποία δεν μπορεί να είναι εικόνα στη σημερινή κοινωνία της πληροφορίας και της τεχνολογικής εξέλιξης του διαδικτύου και της μηχανοργάνωσης.
Αποτελεί μια θλιβερή εικόνα χιλιάδες υποψήφιοι να περιμένουν ώρες ατελείωτες στις ουρές για την κατάθεση και μόνον μιας αίτησης υποψηφιότητας και υπάλληλοι στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού που σε πολλές περιπτώσεις δέχονται και φραστικές επιθέσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ουσιαστικά και τυπικά ο ενδιαφερόμενος έχει όλα τα στοιχεία καθώς και την υποχρέωση της απόδειξης του νόμιμου και του γνήσιου των δικαιολογητικών που καταθέτει και των στοιχείων που τον αφορούν και η τελική διαδικασία αφορά και μόνο στην κατάθεση των δικαιολογητικών και την καταχώρηση στο σύστημα, καθώς ο ενδιαφερόμενος υπογράφει και τελικά φέρει και την ευθύνη όσων έχει καταθέσει.
Οι υπάλληλοι ουσιαστικά είναι απλοί καταχωρητές στοιχείων , που μπορεί να καταχωρήσει και μόνος του ο υποψήφιος χωρίς να ταλαιπωρείται στις ουρές.
( παρόμοιο σύστημα χρησιμοποιήθηκε στου υποψήφιους μαθητές των πανελληνίων εξετάσεων και αποτέλεσε επανάσταση νομίζω στο θέμα αυτό )
Στη όλη διαδικασία η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών δεν αποτελεί βοήθεια αλλά επιβαρύνει τη διαδικασία διότι δεν υπάρχει το προσωπικό για τη δράση αυτή και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να λαμβάνουν την αίτηση υπογεγραμμένη και καταχωρημένη την ίδια στιγμή, πράγμα αδύνατον.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ :

Οι χιλιάδες αιτήσεις , τα χιλιάδες δικαιολογητικά , ο υπερβολικά μεγάλος χρόνος αναμονής για την κατάθεση αίτησης, οι χαμένες εργατοώρες, τα υπερβολικά δημόσια έξοδα για τη διαδικασία.
Υπολογίζεται ότι καταθέτουν αίτηση περίπου 60.000-70.000 υποψήφιοι ενώ θα προσληφθούν περίπου 10.000 έως 15.000 αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί δηλαδή αυτό σημαίνει περίπου 1.050.000 σελίδες χαρτιού από εκτύπωση + 150.000 από χειρόγραφες + 100.000 από τις προκηρύξεις σύνολο περίπου 1.400.000 σελίδες χαρτιού + σφραγίδες
Χρόνος αναμονής για όλους κατά μέσο όρο 300.000-400.000 ώρες

Χρόνος εργασίας από υπαλλήλους – μη υπολογίσιμος

Χρόνος εργασίας που δε προσφέρεται διότι οι περισσότεροι υπάλληλοι εργάζονται μόνο στις αιτήσεις-μη υπολογίσιμος

δικαιολογητικά περίπου – 300.000-600.000

υπηρεσίες που εμπλέκονται – περισσότερες από 5

Σύστημα καταχώρησης : υπάρχει , με φιλικό περιβάλλον αλλά ξεπερασμένο και δυσλειτουργικό, το οποίο σίγουρα επιδέχεται πολλών ρυθμίσεων και βελτιώσεων, προκαλώντας μείωση του χρόνου αναμονής τουλάχιστον κατά 50% .

Λύσεις
1.Εφαρμογή κατάθεσης ηλεκτρονικής αίτησης καταχώρησης online από τον προσωπικό υπολογιστή του κάθε ενδιαφερόμενου ή άλλο υπολογιστή, και υποβολή με παραλαβή αντιγράφου στο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Στην αίτηση τα στοιχεία έχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης.
( έτσι και αλλιώς θα γίνει έλεγχος των προσληφθέντων στα ίδια τα σχολεία )

2.Απαλλαγή υποχρεωτικής κατάθεσης δικαιολογητικών από όλους και υποχρέωση κατάθεσης δικαιολογητικών μόνον από όσους θα προσληφθούν με παράλληλη κύρωση σε περίπτωση ψευδών στοιχείων και επιλογή του επόμενου στη σειρά εφόσον κάποιος δεν κατέχει τα δικαιολογητικά που επικαλέσθηκε.

3. Καταχώρηση και από κάθε σχολική μονάδα αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία της αναμονής.

4. το σύστημα λειτούργησε στα μηχανογραφικά των υποψηφίων για τις πανελλήνιες

Αποτέλεσμα
Μείωση σημαντικών εξόδων του δημόσιου για τη διαδικασία , ανακούφιση όλων των ενδιαφερομένων για την εξάλειψη της ταλαιπωρίας ,
Ομαλοποίηση της λειτουργίας των γραφείων εκπαίδευσης και των διοικητικών διαδικασιών προς όφελος του πολίτη.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



Πρέπει να συνδεθείτε για να βαθμολογήσετε!

5 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ — 13 Δεκεμβρίου, 2011 @ 11:26 πμ

    Η προταση είναι πολύ χρήσιμη και αναδεικνύει δεδομένα αναβάθμισης της εκπαίδευσης . Οι εκαπιδευτικοί σίγουρα ωφελούνται από την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης ώστε να αναχαιτιστεί η αντίληψη περί » τελευταίου τροχού της άμαξας » που επικρατεί .

  2. Σχόλιο από Χατζηδάκης Γεώργιος — 21 Δεκεμβρίου, 2011 @ 6:34 μμ

    Πολυ ενδιαφέρουσα πρόταση. Νομίζω ότι κάποια στιγμή κάποιες αυτονόητες λύσεις πρέπει να υιοθετηθούν.

  3. Σχόλιο από Δελής Βασίλης — 27 Ιανουαρίου, 2012 @ 1:13 μμ

    Όντως μια χρήσιμη πρόταση. Το ευχάριστο είναι πως η εν λόγω πρόταση έχει ενταχθεί ήδη σε σχετικό έργο που υλοποιείται από το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ.

  4. Σχόλιο από panton66 — 30 Ιανουαρίου, 2012 @ 5:39 μμ

    Να γίνεται ηλεκτρονική καταχώρηση από τους ενδιαφερόμενους από το χώρο τους. Μόνο αυτοί που καταθέτουν δικαιολογητικά για πρώτη φορά και αυτοί που έχουν μεταβολές (νέα πτυχία, μεταβολή οικονγενειακής κατάστασης κλπ) να υποβάλλουν αιτήσεις στις ΔΔΕ και ΠΔΕ όπως σήμερα

  5. Σχόλιο από yanis_e_user — 30 Ιανουαρίου, 2012 @ 8:08 μμ

    Ευχαριστώ θερμά για τον κόπο, να σχολιάσετε την πρόταση.
    Σχετικά με το τελευταίο σχόλιο, περι υλοποίησης απο το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ , νομίζω ότι εάν συμβαίνει
    είναι μια πολύ σημαντική εξελιξη, αν και επιτρέψτε μου να διατηρώ επιφυλάξεις τόσο για την ένταξη όσο και για την τελική εφαρμογή, αλλά φυσικά και για την γνώση παραμέτρων του συγκεκριμένου αντικειμένου.
    Απο τα αποτελέσματα όμως κρίνεται η πράξη, οπότε, περιμένουμε.
    Ελπίζω τουλάχιστον η πρόταση αυτη να αποτελέσει, πηγή πίεσης προς την κατεύθυνση υλοποίησής της, απο οποιαδήποτε υπηρεσία.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
    Γ.Ι.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού